۴ کتاب طرح کتابخوان ماه در اردیبهشت ۱۳۹۶
به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، معاونت توسعه
کتابخانهها و کتابخوانی نهاد، کتابهای «بابا گوریو» نوشته اونوره دو
بالزاک، «تخممرغ خالخالی» نوشته تاد هیلز، «لالو» نوشته یوسف قوجق، «ماه
به روایت آه» نوشته ابوالفضل زرویی نصرآباد را برای طرح کتابخوان ماه
ویژه اردیبهشت ۱۳۹۶ معرفی کرد که در ادامه میخوانید.
عنوان کتاب: بابا گوریو
نویسنده: اونوره دو بالزاک/ ترجمه م.ا. به آذین
نـاشـر: دوستان
تعداد صفحات: ۳۲۸
«بابا گوریو» شاهکار اونوره دو بالزاک نابغه بزرگ ادبیات و پایهگذار مکتب رئالیسم در زمره بخش عمده آثار او میگنجد که در مجموعهای به نام «کمدی انسانی» دستهبندی میشود که با تفکّر دقیق و انتقادی و به کارگیری صنایع بدیع ادبی، آیینهای تمامقد از زندگی اجتماعی و سیاسی نیمه اول قرن نوزدهم فرانسه را در برابر چشم مخاطب متجلی میسازد.
دنبال کردن دو خط سیر داستانی متفاوت که در نهایت به هم میرسند در خصوص دو شخصیت اصلی داستان «بابا گوریو» و «اوژن دو راستینیاک» به نویسنده یاری میرساند از عمق فساد جامعه اشرافی پاریس پرده بردارد و مسیر ناجوانمردانه ارتقای طبقه و از سویی ماجرای تأثربرانگیز تنزّل طبقاتی که موجب میشود هر دو شخصیت داستان به مرز تهوّع و انزجار از وضع موجود برسند را با تصاویری ملموس و طبیعی برای مخاطبان در هر گوشه جهان و برای انسانهایی که در زمانهای مختلف زندگی میکنند به نمایش بگذارد.
بابا گوریو کالبد شکافی شکوه و جلال بهشتی زندگی اشراف پاریس و نمایاندن تعفّن کشنده مستور در زیرپوست این شهر تهی از اخلاق و بدیهیات الزامی صفات انسانی است.
بالزاک با روایت زندگی بابا گوریو به عنوان یک پدر عاشق فداکار که از سوی فرزندان ستمکارش طرد میشود و بیان داستان تلاشهای راستینیاک برای رشد جایگاه اجتماعی خود، قدرت کثیف پول و احاطه آن بر جوامع بشری به ویژه جوامع خالی از معرفت و روابط انسانی صحیح را نشان میدهد.
چندین مترجم این کتاب خواندنی را به فارسی برگرداندهاند که ترجمه م.ا. بهآذین ازجمله نسخههای روان و خوشخوان برگردان این اثر است. خواندن این کتاب جذّاب به همه دوستداران شناخت حقیقت و باطن تمدّن و فرهنگ منحط حاکم در جوامع خوشظاهر و بدباطن مادیگرای جهان توصیه میشود.
عنوان کتاب: تخم مرغ خال خالی
نویسنده: تاد هیلز / ترجمه معصومه اکبری
نـاشـر: گیسا
تعداد صفحات: ۴۸
«تخم مرغ خال خالی» عنوان کتابی مصور و خوشخوان از تاد هیلز با ترجمه معصومه اکبری است که برای کودکان گروه سنی «الف» منتشر شده است. موضوع اصلی کتاب داستان غاز و اردکی است که روزی در سبزهزاری یک تخم بزرگ خالخالی پیدا میکنند و هرکدام مدعی مالکیت آن میشوند و درنهایت به توافق میرسند که دو نفری از تخم مرغ مراقبت کنند تا در نهایت با راهنمایی دوستشان گنجشک، به رازی درباره تخم مرغ گنده خال خالی، پی میبرند که دوستیشان را شیرینتر میکند. پیام اخلاقی کتاب به کودکان میآموزد به جای قضاوت زود هنگام با تفکر و پرسش از افراد مطلع مهارت حل مسئله را در خود تقویت کنند و علاوه بر آن به ارتقای مهارت ارتباط میانفردی ایشان نیز کمک مناسبی میشود.
تصویرگری و روایت ساده و جذّاب «تخم مرغ خال خالی» به این کتاب قابلیت مناسبی برای بهرهگیری در اجرای نمایش و برنامههای قصهگویی بخشیده است.
خواندن این کتاب حائز جوایز بسیار در سطح بینالمللی برای کودکان، به والدین، مربیان مهدهای کودک و کتابداران توصیه میشود و دیدن تصاویر کتاب نیز میتواند برای ساعتی کودک را سرگرم و با کتاب آشنا سازد.
عنوان کتاب: لالو
نویسنده: یوسف قوجق
ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
تعداد صفحات: ۱۰۲
«مراد» یا «لالو» پسر کوچکی است که توان تکلّم ندارد، مادرش را در بدو تولد و پدر را بر اثر حادثهای در روستا از دست میدهد و با مادر بزرگ خود «عجب دایزا» زندگی میکند. روستای محل اقامت مراد دچار اعتقادات خرافی نادرستی است که بر اثر جهل مردم و دامن زدن پیرزنی به نام «چچو» به فرهنگ عمومی مردم رسوخ کرده است و تلاشهای شخصیتهای آگاه مقابل او از جمله «قلیچ» برای مبارزه با افکار خرافی او مؤثر نیست. این خرافات گریبانگیر مراد و پدر بزرگ او «عاشیق آیدین» هم میشود و هر یک را به نوعی آزار داده و از جامعه منزوی کرده است. این نوه و پدر بزرگ که هرگز یکدیگر را ندیده بودند بر اساس وقوع اتفاقات هیجانانگیزی به هم میرسند و پدر بزرگ موفق میشود میراث ارزشمند خود را به نوه کوچکش انتقال دهد و با کمک این میراث گرانقدر مراد را به شخصیتی دوستداشتنی و مقبول برای مردم روستا مبدل میکند و با قلب مهربان و رفتارهای انسانی خود آینده او را متحوّل و مردم روستا را بیدار میسازد.
لحن نویسنده در کتاب صمیمی و زبان او روان و خوشفهم است، اما به کار
بردن ضربالمثلها و جملات محلی که اغلب بدون پانوشت آمده است فهم برخی از
این اصطلاحات را دشوار میسازد.
عنوان کتاب: ماه به روایت آه
نویسنده: ابوالفضل زرویی نصرآباد
ناشر: کتاب نیستان
تعداد صفحات: ۱۸۹
داستان “ماه به روایت آه” داستانی اثرگذار، تاریخی و تا حدی ناشنیده را با هدف تبیین رشادتها، فداکاریها و وفاداریهای حضرت ابالفضل العباس علیه السلام روایت میکند.
آنچه این کتاب را از داستانهای دیگر متمایز کرده، راویانی است که برای
بخشهای مختلف انتخاب شدهاند. از امالبنین، لبابه و عبیدا… که به ترتیب
مادر، همسر و فرزند حضرت ابالفضل علیه السلام هستند تا “کزمان” (غلام قاصدی
که امان نامهای در روز عاشورا برای حضرت ابالفضل علیه السلام و برادرانش
آورد.) و “سرجون” (غلام یزید) و…
از آنجا که آموزگار ادبِ عباس، مادرش حضرت امالبنین است، در معرفی این
شخصیت بزرگ اهتمام خاصی صورت گرفته است. از جمله نقلی از لبابه همسر
ابالفضل علیه السلام که در این کتاب چنین آمده است: “وقتی همسرم عباس با
لبخند، از سختگیریهای مادرش در تربیت فرزندان میگفت و میگفت که مادرش
نخستین مربی شمشیرزنی و تیراندازی او و برادرانش بوده، نمیتوانستم به خود
بقبولانم که این فرشته مجسم و این تندیس بینقص لطافت و زنانگی، نسبتی با
شمشیر و کمان داشته است.”
بخش آخر کتاب غمنامه عبیدا… در سوگ پدر و اینکه چرا در واقعه کربلا همراه کاروان نبوده است که با ارائه پاسخهای دقیق و خواندنی پایان مییابد.
گفتنی است، کتابهای طرح کتابخوان ماه از ابتدای سال ۱۳۹۵ از سوی معاونت توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور و در راستای اجرای منویات مقام معظّم رهبری (دامظله العالی) در خصوص لزوم معرفی و در اختیار گذاشتن کتاب خوب و سالم برای پرورش فکری جامعه معرفی میشود.